Arganový olej a jeho využití

Arganový olej se vyrábí z plodů stromu Argánie trnité. Tento suchomilný strom je původem z Maroka, kde patří mezi nejrozšířenější druhy tamních lesů. V Maroku má Argánie trnitá mnohostranné využití – tvrdé dřevo se používá ke stavebním účelům, listí ke krmení skotu a olej z nažloutlých plodů ke kosmetickým i zdravotním účelům. Příkladem produktu je v Maroku například arganové máslo. Tradičně olej získávají berberské ženy, které ručně drtí pražená jádra plodů Argania spinosa. Olej, který jádra pustí má žlutohnědou barvu a oříškovou chuť. Obsahuje také vysoké množství žádaných nenasycených mastných kyselin, vitamin E, antioxidační látky, protizánětlivé látky a nutrienty. Cena arganového oleje závisí na jeho kvalitě – jde například o kvalitu vhodnou pro kosmetické využití anebo pro využití v potravinářství. Cena tohoto oleje na trhu výrazně převyšuje cenu oleje olivového.

Návrh bez názvu (12)

Věděli jste, že se arganový olej využívá i v kosmetice?

Během posledních let se tento olej výrazně objevuje globálně v produktech kosmetickém průmyslu, zejména tam kde jde o produkty péče o pleť. Kosmetický arganový olej se vyrábí za studena lisovanými jádry arganového ovoce. Dužina arganového ovoce a listy arganu také obsahují bílkoviny, peptidy, saponiny a další chemikálie, které jsou vhodné pro použití v kosmetických přípravcích. Arganový olej může zmírnit příznaky stárnutí pokožky díky antioxidantům a protizánětlivým látkám. Výsledkem podle některých studií je například i zvýšení pružnosti a hydratace pokožky, rychlejší hojení popálenin. Používá se i při akné kde výše zmíněné látky v oleji obsažené mohou mít na pokožku pozitivní vliv. Jedná se o nejlepší zdroj přírodního mládí.

Zdravotně přínosná potravina

Olej z plodů argánie trnité se používá i v potravinářství. Je potřeba aby byl olej čistý/pure, jelikož oleje kosmetické kvality mohou obsahovat přísady, které nejsou vhodné ke konzumaci. Kromě vysokého poměru nenasycených mastných kyselin, kvůli obsahu antioxidantů a protizánětlivých látek, vitaminu E a nutrientů může snižovat riziko kardiovaskulárních problémů a dalších zdravotních komplikací. Nevýhodou arganového a olivového oleje v potravinářství je nízká teplota při které dochází k nežádoucímu přepalování. Z toho důvodu by bylo vhodnější použití ve studené kuchyni.